Beräkna däckdimensioner

Vad betyder 205/60R16?

Däckdimensioner består vanligtvis av tre huvudelement: bredd, profil och fälgdiameter.

1. Bredd: Däckets bredd mäts i millimeter och representeras vanligtvis som det första numret i däckdimensionen. Till exempel kan ett däck med dimensionen "205/60 R16" ha en bredd på 205 mm.

2. Profil: Profilen är förhållandet mellan däckets höjd och dess bredd. Den mäts som en procentandel av däckets bredd och representeras i dimensionen som det andra numret. I exemplet "205/60 R16" är profilhöjden 60, vilket innebär att höjden är 60% av bredden.

3. Fälgdiameter: Fälgens diameter är den inre diametern på fälgen där däcket monteras. Det mäts i tum och representeras som det sista numret i däckdimensionen. Till exempel har däcket "205/60 R16" en fälgdiameter på 16 tum.En tum är motsvarande 2.54 cm

Dessa tre komponenter tillsammans ger dig en fullständig förståelse av ett däcks dimensioner och dess passform på fordonet.

Hitta rätt däck till din bil

Däckomvandlare

Nu är det snart dags för vinterdäck!

Se till att kontrollera dina vinterdäck inför kommande vinter. För att du ska veta vad du ska ha för däck och fälg har vi en omvandlare som kan använda för att räkna om beteckningen som står på dina nuvarande däck. Det är viktigt att du har ungefär samma diameter på däcket som du har idag.